Sähköpyörätuolisalibandyn EM-kisat: Kasper Vuorinen on hionut maalintekotaitonsa pihapeleissä
(Juttu on julkaistu alun perin keväällä 2020 Sähköpyörätuolisalibandyn lajiesitteessä, joka on luettavissa kokonaisuudessaan sivun alalaidassa.)
Kasper Vuorinen lähtee kuljettamaan palloa rauhallisesti omalta kenttäpuoliskolta kohti hyökkäysaluetta. Keskiviivan ylitettyään hän leikkaa kohti keskustaa ja lähtee kiertämään Italian puolustajia. Kesken kuljetuksen Vuorinen kiihdyttää pelituolinsa kovaan vauhtiin ja päästyään hieman irti vartioijastaan läväyttää lujan ja nopean laukauksen etunurkkaan.
Tällä maalilla nuori järvenpääläinen tasoitti kovatasoisen neljän maan turnauksen finaalin Italiaa vastaan 5–5:een helmikuussa 2020. Suomi taipui lopulta 5–6-tappioon turnauksen isäntämaata vastaan, mutta Kasper Vuorinen oli ehtinyt tehdä vaikutuksen sähköpyörätuolisalibandyn seuraajiin. 17-vuotias maajoukkuedebytantti pyöritti Suomen peliä, kun joukkue haki tasoitusta kivikovaa Italian joukkuetta vastaan.
Kausi 2019–2020 keskeytyi koronaviruspandemian vuoksi, mutta Kasper Vuorinen ehti tehdä HOS Whiten paidassa kahdeksassa ottelussa 35 maalia sähköpyörätuolisalibandyn SM-sarjassa. Maalinteko vaikuttaa olevan nuorella taiturilla verissä.
– Olen pelannut ihan pienestä pitäen paljon sählyä pihalla ja sillä on varmasti ollut vaikutusta laukauksiini ja pallonkäsittelytaitoihini, arvioi Vuorinen, joka aloitti sähköpyörätuolisalibandyn pelaamisen kolmannella luokalla ollessaan.
Vuorinen käyttää arjessaan manuaalipyörätuolia ja on sähköpyörätuolisalibandyssa 4.0 pisteen pelaaja eli hänellä on melko hyvä käsien ja ylävartalon toimintakyky.
Sähköpyörätuolisalibandyssa maali on 250 senttiä leveä mutta vain 20 sentin korkuinen. Ylänurkkalaukaus ei siten ole yhtä tavoiteltu suoritus kuin pystysalibandyssa.
– Oma suosikkilaukaukseni on sellainen, joka menee maaliin maata pitkin maalivahdin alta, Vuorinen toteaa.
Hän tykkää pohtia tarkkaan ajankohdan, milloin laukauksensa lähettää kohti maalia, tai sitten tyytyä syöttämään joukkuekaverille, jos itselle ei aukea sopivaa paikkaa. Maalintekovaistoakin tietysti tarvitaan, mutta tärkeää on välttää pallon laukominen lähimpään vastustajaan.
– Ehkä oma heikkouteni silti vielä on hätäisten ratkaisujen tekeminen, mutta se kehittyy kokemuksen myötä, Vuorinen sanoo.
Maaleja syntyy Vuorisen mukaan niin kuljetuksen päätteeksi – kuten Italian turnauksen finaalin tasoitusmaali – kuin suoraan syötöstäkin.
– Suoraan syötöstä maaleja tulee ehkä jonkin verran vähemmän, mutta se riippuu toki paljon joukkueen pelityylistä, Vuorinen pohtii.
Kasper Vuorinen toivoo tekevänsä arvokilpailudebyyttinsä 31.5.–7.6.2021 Liikuntakeskus Pajulahdessa Lahden Nastolassa pelattavissa sähköpyörätuolisalibandyn EM-kilpailuissa. Lue lisää EM-kilpailuista kisasivuilta.
Kuva: Toni Takala
IPCH Euro Stars 2020 -turnauksen finaali Italia–Suomi
-
puh. Lähetä sähköpostia